Hur går bildterapi till

Bildterapi är en kraftfull och kreativ metod för att identifiera problem och inre konflikter.

En bild förmedlar känslor som målaren inte alltid är medveten om.

Att kunna måla är roligt för självkänslan men absolut inte viktigt i bildterapi, där spontanitet och uppriktighet är det centrala. Kroppen uttrycker sig genom färg, papper, lera, kol, krita, collage.

Genom bildterapi tar vi kontakt med känslan och låter den få form genom kreativitet. Formen kan vara en symbol eller en färg. Symboler som finns i högra hjärnhalvan kommer att matcha med känslan som också finns här. Genom denna undersökning av känsla och form så väcks en intuitiv tanke som skapar ord, som finns i den vänstra hjärnhalvan

Genom samtalet om bilden integreras känslan tillbaks i kroppen och vi får ett sammanhang: En berättelse om oss själva, av oss själva. Processerna kan se olika ut och ibland behövs inte ord och tanke utan det kan räcka med att skapa/sätta form, för att känslor ska frigöras och integrering ske.

Bildterapi är en kroppsterapi. Eftersom känslan/obehaget finns i kroppen reagerar vi ofta med att inte vilja vara i kroppen. Det är då vi blir huvudfotingar, rationella och utan kontakt med kroppen. Rädslan för att vara i kontakt med det obehagliga blir ofta större än obehaget i sig.


Kroppen har en egen intelligens och en förmåga att läka sig själv